Quartier Luciline, Rouen

Rouen (76)

Logement, 2015

At the head of a new sustainable neighbourhood

 

Our project is located on a corner plot and occupies a strategic position in terms of the visibility of the new Luciline neighbourhood in Rouen.

The site’s development strategy is part of Rouen City Hall’s policy to promote sustainable development and urban ecology. 

One of the objectives of the project was to develop an original site within the framework of an urban ensemble, thereby providing the future neighbourhood with added value.

However, it is not simply an “architectural gesture” but, instead, a desire to focus on use values in an approach in which people are placed at the centre of the problematics of inhabited space.  

The site provides views of an extraordinary landscape.

To the South, the River Seine; to the North and West, a clear view of the hills, which are largely free of developments.

Also to the West, there is a view of the city.

Our project is thus aimed at foregrounding exchanges between this geography and the project, a dialogue between the landscape and the built, inhabited environment.

A vertical structure on the banks of the River Seine

On the boulevard side, the ten-floor tower belongs to the city and the riverside, and is the object of a desire to focus on verticality and a certain geometrical rigour, which contribute to the discontinuous sequencing and rhythm of the Seine riverfront and fit in with the urban continuity of the town.

The volume of the tower is characterised by insets and offsets every two floors.

These features create a series of hollow spaces on the building’s exterior.
The loggias thus created have a twin orientation: their systematic positioning on the corner of the tower make possible it possible to insert a lateral window, which provides an additional view.  
All the loggias on the 10th and 11th floors of the tower belong to duplexes and are double height.  

Rue Amédée Dormoy
Geometries

One of the main issues of the project is the encounter and subsequent dialogue between various geometries.

The complex is divided into four buildings of differing heights, all of them based on a foundation of retail outlets.

Every building has its own vocabulary and approach to external space.

The way in which they are laid out creates an animated façade.

Seen from a distance, it is a coherent complex; seen from up close, we have sought to ensure that residents appropriate its architectural forms.
Its different sizes mean that a maximum number of apartments benefit from a multitude of orientations and views, as well as an optimal level of natural light.

Located on the corner, the living rooms, all of which have two orientations, provide panoramic views and natural ventilation.

Materials

The architecture, the materials, the garden, the residential units, and the external extensions all converge to form an object that is both singular and plural according to the way it is read.

The choice of clear, polished concrete has the effect of highlighting the volumes.  

While using the same materials, the choice of dark concrete on the part of the building set back from the street highlights the tower’s vertical nature and accentuates the imbrication of two distinct volumes.

The loggias of the residential units have a particular finish which contrasts with the uniform treatment of the façade.

The residential units are, therefore, recognisable and unique.

An interior garden in the heart of the plot

There is a low, 5-story building next to the tower.

The gap between the two structures provides a space offering an intimate view of the heart of the plot.

Much of the 8-storey building along the Rue Amedée Dormoy borders the internal garden and belongs to the heart of the island.

It is treated in a more animated way.

Its external spaces, along the street and the heart of the plot, can be seen as series of “compartments”.

They provide a number of different views: to the North, the Rouen Hills, and to the South, the River Seine.