Jean-Baptiste Corot High School

Savigny-sur-Orge (91)

Education, 2009

Our restructuring and extension project aims at creating a campus identity for the school. The park is right at the heart of the plan. Its centrality and the breath of fresh air it generates make the park a connecting hub for its surrounding elements.

 

A footbridge links the buildings and shows the way along the waterside and amid the vegetation. The 1950s buildings are conserved and deeply restructured. All windows are fitted with larchwood louvered shutters. The new buildings have a wooden structure with slatted larchwood siding. The use of dry, light, prefabricated elements helped optimize the management of the project while the school remained in use.

new and renovated, through a protected outdoor pathway.
The footbridge links all the classroom buildings, new and renovated, through a protected outdoor pathway.
The new wooden teaching buildings ensure continuity with the restored buildings while respecting the landscape.
A run-of-river campus. The new wooden teaching buildings ensure continuity with the restored buildings while respecting the landscape.
helped optimize the management of the project while the school remained in use.
The wooden construction system of the new buildings helped optimize the management of the project while the school remained in use.
extends along the waterside and amid the vegetation, suggesting new possibilities for entertainment.
The high school students walkway extends along the waterside and amid the vegetation, suggesting new possibilities for entertainment.
has a sheltered schoolyard, accommodates potential flooding of the river and offers a gazebo on the campus landscape.
The built-on-stilts cafeteria has a sheltered schoolyard, accommodates potential flooding of the river and offers a gazebo on the campus landscape.
is a tribune which houses changing rooms and connects the new building to the existing outdoor stadium.
The elevated grassy slope of the gyms is a tribune which houses changing rooms and connects the new building to the existing outdoor stadium.
Location
Savigny-sur-Orge

Project Owner
Regional council of The Ile Of France (DASES)

Programm
Extension and restructuring of a high school 

Surface
28000m² among which 10000m² of the extensions wood

Amount of the Works
37,9M€ HT

Date
2000-2009

Mission
Complete

Partner
Leclercq Associés
Agence TER, Landscape
IOSIS
Calvi
Mazet & Partners
Quillery (Eiffage Construction)
CMB

Team
Cecile Villerio (project manager), Anne laure Bruand, Stéphanie Appert


Photographe
Gitty Darugar, Cyrille Weiner, Jean-Marie Monthiers