Head office of Canon France

Porte Pouchet, Paris 17th arrondissement

Office - 2018

Our Porte Pouchet office project is inscribed in a tripartite urban context at the confluence of three contrasting itineraries – the Périphérique (Paris ring road), the Green Beltway, and the Parisian cityscape characterising the redesigned neighbourhood.  

Firstly, it is located on a very specific section of the Périphérique ring road. In effect, the “Motorway of the Presidents” features a number of icons of the economic sphere.

The fact that there are buildings on either side of the roadway, coupled with the transversality of Paris and its suburbs provide the area with a singular identity as an urban boulevard.

Another characteristic of the Porte Pouchet is that the route taken by the Périphérique presents fresh landscapes and reveals views of the east of Paris and Batignolles from the prow of Building A.

The project’s distributive and work spaces are laid out specifically to exploit those views.

Reflecting the dialogue between the building and the Périphérique, the lateral façades (West and East Façades) simultaneously serve as show windows for the offices and spaces of communication.    

In parallel with the Périphérique, the Green Beltway provides another very particular landscape. The future Place Pouchet, which will feature a rich variety of plant life, will follow the course of the Beltway, furnishing a link with Batignolles Cemetry. The project will emphasise the permanence of the Beltway by providing a solid link between Place Pouchet and the Max Rousié Stadium. This link will be expressed by means of generous gaps between the buildings and by the presence of a strong landscaped section. It will also feature the public easement requested.

The third level of urban reading is, here, that of the neighbourhood, in that the urban project will focus on reconstituting a typically Parisian residential fabric. The project will not only benefit from having a prestigious Paris address, but also offer users the pleasure of working in the city.

To the North, there is a kinetic façade designed to be seen by users from the Périphérique

The façade’s design principle is based on the various features of the overmantel, which is made of two materials, namely anodised natural aluminium, and coloured anodised aluminium. From floor to floor, the geometry changes, as if the overmantel were pivoting on itself.  Modifications of angles of reflection give the façade with a kinetic effect. The two materials are tinted to ensure that this kinetic effect is revealed by means of the presence of different colours. The pierced concrete wall structure guarantees that the façade meets the required acoustic and thermal standards.

The overmantel facades

There are three different types of overmantel façades.

In the first sequence, the overmantels cover two floors. This sequence is that of the walkway along Rue Emile Borel and the landscaped path in the heart of the plot. Reflected light from the overmantels promotes a visual exchange between internal and external spaces so that life in the offices intermixes with the life of the neighbourhood.  

The passageways under the buildings create a line signaling a change in order.

In the third sequence and on the recessed axis of the fifth floor, the line of the overmantels is repeated, cutting through the façades on a horizontal axis. Although the overmantels are all 2.70 metres in length, 135cm partitions are used between the windows.    

Buildings A, B and C are articulated by means of a modification in the grid pattern of the façade (135cm for Building A, 270cm for Buildings B and C).

Omnipresent natural light

All the lift levels provide a view of the exterior at first light of day. Furthermore, the stairways at the ends of the building also receive the first light of day.

In order to maximise natural light in the work spaces, the depth of the office space in the “bridge buildings” is reduced, which guarantees for all those spaces, regardless of the layout, receive a maximum amount of natural light.

The screen facade on the Rousié stadium
The east rail is covered with a fully glazed and transparent curtain wall. This facade does not accommodate permanent workstations, the bays take on atypical dimensions and voluntarily break away from the traditional 135 cm grid corresponding to the partitioning of offices. Elevator landings, staircases and circulations print the facade of their use.
Location
ZAC  Porte Pouchet – Paris 17th arrondissement. Plot 4.2

Project management 
Kaufman et Broad

Programs
23,500 m² of office floor area 
a local branch of la Direction de la Propreté et des Eaux de Paris (1,500 m²)

Surface area
7,300 m² plot.

Cots of the works
NA

Dates 
2013 - 2018

Mission  
Complete

Certifications
Breeam, very good
Certivea

Labels
THPE, "Biosource level 1 Building 1, 2013"

Partners

Builders&Partners, AMO études + MOEX
Artelia, BET GO/CFO/VRD
Elithis, BET CVCD/PLB 
Interface, BET façades
Benefficience, AMO HQE
Saguez&Partners, Décoration
Sempervirens, Paysage

Partners "Construction site" 
Bouygues CPI
Sietra, Fluides
Ineo, CFO
Ouest Alu, Façades
APILOG, GTB
Schindler, Elevators

 

Team

Paul Laigle
Emmanuel Zemori
Bénédicte Papilloud

 

Photographer
Takuji Shimmura

Location
ZAC  Porte Pouchet – Paris 17th arrondissement. Plot 4.2

Project management 
Kaufman et Broad

Programs
23,500 m² of office floor area 
a local branch of la Direction de la Propreté et des Eaux de Paris (1,500 m²)

Surface area
7,300 m² plot.

Cots of the works
NA

Dates 
2013 - 2018

Mission  
Complete

Certifications
Breeam, very good
Certivea

Labels
THPE, "Biosource level 1 Building 1, 2013"

Partners

Builders&Partners, AMO études + MOEX
Artelia, BET GO/CFO/VRD
Elithis, BET CVCD/PLB 
Interface, BET façades
Benefficience, AMO HQE
Saguez&Partners, Décoration
Sempervirens, Paysage

Partners "Construction site" 
Bouygues CPI
Sietra, Fluides
Ineo, CFO
Ouest Alu, Façades
APILOG, GTB
Schindler, Elevators

 

Team

Paul Laigle
Emmanuel Zemori
Bénédicte Papilloud

 

Photographer
Takuji Shimmura